Thursday 20 February 2014

Povezovalec

Najbrž eden najbolj šokantnih dni do tega trenutka. Prihod na faks, ki je v polnem zagonu in parkirišče, kjer so bili parkirani bmwji, mercedesi, audiji, porsche in ostali "low-budget" avti. Ja, tu imajo parkirišče tudi posebaj za študente! Sledilo je srečanje z našim koordinatorjem, kjer smo prejeli kar precej sočnih opazk. Kje smo mi retardiranci, zakaj postavljamo toliko vprašanj in stupidos. Šok! Potem smo izvedeli, da smo Slovenci in Poljaki baje najbolj nesposobni študenti oz. nekaj v to smer. Pritisk nam je naraščal, ampak kaj pa bomo. Tudi okrog imen je imel veliko za povedat. Miha oziroma Mia je žensko ime in baje so bili njegovi starši pijani pri izbiri imena (vsaj takega mnenja je bil koordinator). Nato smo obrazložili, da je to Michael in kmalu je bil slovenski Michael Jackson. Potem mu ni bilo jasno, zakaj sva z Mitjo prišla le za 3 mesece in zakaj smo imeli toliko vprašanj o študiju, ker ali smo res prišli sem študirati. Pisanje diplome za njega ni dovolj dober razlog. Skratka,  za njega ni nič dobro.  Potem je naju z Mitjo vprašal, če se bova poročila in podobne cvetke. Bilo je tudi nekaj sočnih besed na račun našega koordinatorja v Sloveniji, vendar več o tem čisto na zadnji dan. :)


Končno nam je podpisal dokumente, ki smo jih morali poslati na matično univerzo. Prejeli smo tudi potrdilo o vpisu, sim kartico in še neko knjižico. Sim kartico podari gostujočim študentom eden od mobilnih operaterjev, ampak naš koordinator je imel velike probleme nam jo izročiti, kot da mu je prirasla k srcu ali nekaj. Po tem smo odšli na pošto, kjer smo se s portugalsko/angleško slikanico (slovar) zmenili za priporočeno pismo. Pestro ni kaj.


Metro ja. :) Na glavni metro postaji smo si uredili mesečne vozovnice. Izredno dolgotrajen postopek. Aja prejšnje kartice nam je blokiralo, ker smo prevozili eno cono več, kot je dovoljeno. Če te dobijo kazen znaša 200€. Mitja na faksu ni prejel potrdila o subvencionirani vozovnici, ker je samo za študente pod 23 letom. Od tukaj se je rodil Senior Mitjaaaa. Na metro postaji je bila izjemno prijazna gospodična, ki je obrazložila, da bo tudi Mitja imel isto ceno. Nato nam je narisala še katere cone lahko uporabljamo. Oblika narisanega je izjemno spominjala na.... To je najprej opazil Miha in nama povedal v slovenščini. Midva v smeh, kmalu pa se oglasi gospodična in reče, da to je pa tudi ona razumela. Ja ni kaj, smešno. :) Nekatere stvari so pač mednarodno razumljive, kljub veliki razliki v jezikih. Potem še nekaj debate in tako je Miha prejel še dodaten vzdevek, funny guy. Mesečne vozovnice so bile urejene, nato pa smo vprašali še kaj je narobe z našimi dnevnimi vozovnicami. Opazila je, da smo naredili veliko napako in nato je sledil 10 minuten telefonski pogovor, po katerem nam je ponovno uredila  dnevne vozovnice, ki so veljale še dan dlje. Dobili smo zastonj vožnjo za en dan! Lepo je biti turist! Bila je res izjemno prijazna.


Končno se nas je rešila in tako smo lahko odšli do stanovanja ter še po nakupih v bližnji Lidl.






No comments:

Post a Comment